Saturday, October 2, 2010

TUGASAN GE2153....TEKNOLOGI DALAM PENDIDIKAN....

Salam Ukhwah...Jika kita lihat pada hari ini, majoriti guru-guru di sekolah terutamanya di bandar menggunakan kecanggihan teknologi sebagai Alat Bantu Mengajar (ABM) dalam proses p & p. Malah begitu juga dengan guru PIBA/PIPAQ yang turut mengaplikasikan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, bagi membantu mereka dalam meningkatkan keberkesanan dalam matapelajaran Pendidikan Islam mereka perlu mempunyai perlu mempunyai kemahiran yang lebih dalam ilmu teknologi seterusnya dapat mengubah persepsi sesetengah pihak yang memandang rendah terhadap guru-guru ini kerana kurangnya pengetahuan dan kemahiran mereka dalam penggunaan ilmu teknologi. Justeru itu, apakah saranan anda untuk meningkatkan kemahiran guru-guru PIBA/PIPAQ dalam ilmu teknologi?
P/S...Sila sertakan nama dan n0. matrik anda ye....

1 comment:

 1. salam.
  saranan saya ialah:
  1-guru PI perlu prihatin terhadap kemudahan2/programm yang telah tersedia dalam komputer yang boleh membantu mereka menggunakannya untuk dijadikan BBM dalam proses P&P seperti teknik membuat video melalui vindows vista iaitu movie maker,semua perisian microsoft office.
  2-mereka perlu berani bertanye pada guru yang lebih mahir dalam penggunaannya.
  3-mereka tidak sepatutnya merasakan berat,malas atau payah untuk memcipta sendiri BBM mengajar sama ada secara online seperti website dan sbgnya.
  4-mereka perlu menambah pengetahuan mereka dalam mencipta BBM dalam teknologi dengan mengikuti kursus2,bengkel2 yang dibuka oleh mana2 pihak.
  5-guru2 PI perlu mempunyai pemikiran yang kreatif dalam membantu meringankan beban tugas mereka.
  sekian.
  NORASHIBAH BT IBRAHIM A129710

  ReplyDelete